Skadedyr og nyttedyr i haven

Venner eller fjender? I haven er nogle dyr værd at bekæmpe, mens andre skal lokkes til eller tilbydes lidt ekstra for at blive.

Jeg er ikke tilhænger af at bruge gift i haverne, så derfor har jeg sammensat et sortiment, som sikrer, at du på giftfri og naturlig vis kan tillokke og holde på dine venner, så de kan hjælpe dig i kampen mod skadedyrene. Fx spiser tudser snegle og snegleæg, fuglene spiser larver og insekter, og hunden holder duerne væk ;)

Læs mere om en have i naturlig balance nederst på denne side

 

Hjælp dine nyttedyr med at holde skadedyr på afstand

En af havens helt store fjender har de senest år været dræbersneglene. De er glubske, de er utallige, de formerer sig hurtigt - og så er de decideret ulækre. Alverdens metoder er taget i anvendelse for at hindre deres adgang til haverne, men det er jo ikke nok at gøre noget selv, hvis ikke også naboen bekæmper dem. Nogle drysser med salt direkte på sneglene. Det forurener vores jord! Nogle klipper dem over eller hakker dem med en spade. Dét virker, men resterne tiltrækker artsfæller til gilde - og så er det ulækkert at have liggende. 

Når vi sikrer, at der er et sundt og naturligt dyreliv i haven, fx med at tilbyde en kvasbunke til pindsvin og et tudsehus til frøer og tudser, får vi hjælp i kampen mod skadedyrene. De klarer ikke det hele - vi må hjælpe til, for vi arrangerer jo et stort ta'-selv-bord, når vi dyrker grøntsager og smukke, urteagtige stauder i haven. En sneglefælde er derfor en god løsning, for heri fanges sneglene. De lokkes til af lidt øl eller salat i en karton, og så slipper de ikke ud igen. Og der er ingen snegle-lig rundt om i haven til at tiltrække flere snegle. Og du slipper for at se på dem!

I køkkenhaven er kålsommerfuglene en stor udfordring. Også for den kåldyrker, der inspicerer sine planter dagligt! Kålnettet er en effektiv og holdbar løsning, for vi kan jo ikke holde kålsommerfuglene ude af haven, når vi ligefrem dyrker deres livret!

Fiberdug er også en god løsning mod skadedyrsangreb. Og nogle planter er ligefrem glade for det beskyttede og lunere klima, der er under fiberdugen. (Det gælder ikke kål!).

Mod gulerodsfluen kan fiberdugen også være nyttig. Gulerodsfluen flyver typisk ikke højere den 20-30 cm over jorden, så med en indramning beklædt med fiberdug på siderne, kan du sikre dig mod orm i gulerødderne.  

Fiberdug er naturligvis også din ven i de sene frostnætter, når frugtbuskene blomstrer, eller kartoflerne allerede har grønne toppe over jorden. 

Vil du have en forspring i køkkenhaven om foråret, kan fiberdugen lagt i to lag sikre dig en højere jordtemperatur - og ca. 14 dages forspring. De to lag er effektive, fordi det lille luftlag imellem vil virke yderligere isolerende.