Fra frø til frodig plante

Findes der noget så livsbekræftende som at opleve et lille, tørt frø spire og vokse sig til en stor og frodig plante? Jeg synes, det er forunderligt, som naturen år efter år giver os en ny chance for at opleve dette - og jeg griber den hvert forår og prøver med forspiring og udplantning af nye stauder, urter og køkkenhaveafgrøder. 

Som regel lykkes det. Og oftest med stor succes. Tiden, der investeres, belønnes ikke blot med flotte planter; hele processen er en sanselig oplevelse forbundet med stor haveglæde. Tilmed kan jeg dyrke planter og sorter, der ikke normalt er i handlen, for der er meget mere at vælge imellem, når man dyrker fra frø. Hvad skal du have sået i år?

-25%
0 anmeldelser

Udsalg - så længe lager haves

Høst kartofler 2-3 uger tidligere

59,00
79,00
Du sparer: 20,00
0 anmeldelser

Miljøvenlig papirpotte

38,00
0 anmeldelser

Fremstil selv dine så- og priklepotter af fx avispapir

149,00
0 anmeldelser

Smart forspiringsdrivhus med selvvanding

249,00
0 anmeldelser

Kom i gang med det samme - drivhus og 20 jordbriketter

79,00
0 anmeldelser

Nem og effektiv plantestart

89,00
0 anmeldelser

Anvendes som jordforbedringsmiddel i bl.a. krukker og når småplanter skal pottes op

59,00
0 anmeldelser

75 små plastskilte til dine småplanter

39,00
1 anmeldelser

Vær sikker på den rette mængde vand til fx dine stiklinger. Også god til 'ferievanding'.

61,00
0 anmeldelser

Praktisk jordøse. Rummer 1 liter.

39,00
0 anmeldelser

2 x 5 m - ekstra kraftig og holdbar 

89,00
0 anmeldelser

Undgå ranglede småplanter med en god vækstbelysning

389,00
0 anmeldelser

Naturlige planteskilte til dine frøplanter

39,00
-66%
0 anmeldelser

Rund eller kvadratisk - lav det perfekte, lette tryk og skab kontakt mellem frø og jord

30,00
89,00
Du sparer: 59,00
-34%
0 anmeldelser

Udsalg - så længe lager haves

20 tørvebriketter af kokosfibre

19,00
29,00
Du sparer: 10,00
0 anmeldelser

Stabil spirekasse til forspiring, stiklinger eller potter

31,00
0 anmeldelser

Undgå spild - brug en jordøse, når du fylder krukker og potter

169,00
0 anmeldelser

Løg, frø og småplanter kommer nemt i jorden med denne lækre priklepind ved hånden

199,00
0 anmeldelser

Nyttige og dekorative. Hold styr på dine småplanter med et kønt og naturligt planteskilt.

35,00

Forspiring er ingen kunst

- men her er alligevel et par rigtig gode råd, så det nok skal lykkes for dig også

15. februar plejer jeg at finde spirebakkerne frem. Og jeg klipper masser af avisstrimler til at lave små potter med. Sigter den nyindkøbte så- og priklejord, der naturligvis lige tilsættes en god portion Vermiculite.

Hvis resultatet skal stå mål med anstrengelserne, så skal jeg gøre mig umage.

Og jeg gør mig meget umage!

Tykke konvolutter fra England lander i min postkasse - med skønne og spændende frø til såvel pryd- som nyttehaven. Selvom det er svært at vælge fra det store udvalg - er dét jo i bund og grund den nemme del!

Successen sikres med disse tre:

  • Jord
  • Varme
  • Lys

Undervarme sikrer en hurtigere spiring - og dermed rådner færre frø.

En lun vindueskarm over en radiator kan bestemt sætte turbo på fremspiringen, og det må ikke tage for lang tid. Det er nemlig sådan, at hvis frøene ligger længe i jorden, risikerer du, at de rådner i stedet for at spire. 20-24 C er optimalt for de fleste frø. Og husk, at nogle frø naturligt er meget lang tid om at spire - fx pastinakker, op til 1 måned - så her er det yderst vigtigt med undervarme, så frøet ikke rådner.

Varmemåtterne, som du kan købe i netbutikken, sikrer naturligvis den rette temperatur - og energiforbruget er på blot 20W. Det er smart at lægge fx en plade af flamingo under varmemåtten. Den vil virke isolerende, så der ikke spildes energi til at opvarme bordpladen. 

Husk, at når frøene er spiret og har vist de fine kimblade frem, så er det tid til at slukke for undervarmen og holde en generelt lavere temperatur i rummet - eller flytte småplanterne til et køligere rum.

Det betaler sig at blande en ordentlig så-jord

Så- og priklemuld kan købe mange steder. Og det kan da også gå an... Resultatet bliver bare SÅ meget bedre, hvis du sigter jorden og blander 15% Vermiculite og 25% alm. havekompost i. 

Opskriften har jeg fra den engelske haveguru Monty Don. Jeg har selv fulgt den nøje de seneste 5 år med fantastisk resultat til følge.

Vermiculite er et vulkansk materiale, som holder på fugten samtidig med, at det sikrer røddernes adgang til ilt, så de forgrener sig bedre.

"Aldrig uden vermiculite," understregede slotsgartner Peter Bonde (Egeskov Slot) med alvorlig mine, da jeg spurgte til hans succes-tips for et par år siden.

Og vermiculiten skal altså både jorden - og ovenpå...

I England sigter de jorden - og "har du først prøvet det, kan du slet ikke lade være". En af mine tidligere forspirings-kursister købte en jordsigte af mig sidste forår - netop med den begrundelse. Resultatet er jord med 'perfekt krumme', så du helt undgår udtørrende luftlommer pga. klumper og ukomposterede plantedele. Og netop luftlommer virker udtørrende og reelt dræbende på de små, fine, spirende frø.

Lys - lys - lys

Lysets virkning kan ikke undervurderes. Og den rette mængde er alt-afgørende for, om du får stærke, sunde planter - eller ranglede, svage! Ikke før til april vil der være tilstrækkeligt med lys i en sydvendt vindueskarm! Indtil da må vi sikre et godt tilskud.

Fotosyntesen er den proces, hvor kuldioxid og vand omdannes til ilt og kulhydrater. Med lyset som katalysator (igangsætter). De mest nødvendige bølgelænger ligger mellem 400 og 500 nm (de blå bølgelængder) og mellem 600 og 700 nm (de røde bølge-længder.) Desværre er lyset i de to områder rigtig træls at se på for os mennesker. Derfor er den vækstbelysning, du kan købe her i butikken 'tilsat' alle øvrige, synlige bølgelængder. Så kan du også holde ud at være i samme rum, som dine småplanter...

Rigtig god fornøjelse med forspiringen